Джейда Смит: Твоето щастие е твоя отговорност

Тази статия реално е превод на част от интервю с Джейда Пинкет Смит (съпругата на Уил Смит), в което синът й Уилоу й задава въпроса “Трудно ли е да си съпруга и майка“.
Толкова много ми допадна отговорът й, че реших да го споделя с вас, под формата на статия.
Аз също винаги съм смятала, че жената трябва да се грижи за себе си и за личното си щастие като индивид, не само и единствено като част от семейство, а като ИНДИВИД., можете да видите и статията „I love me“, в която съм споделила възгледите си.

Уилоу Смит: Колко трудно е да си съпруга и майка?

Джейда Смит: Предизвикателство е да си съпруга и майка, даже бих казака парадоксално. Парадоксът се появява, когато две абсолютни противоположности са верни.
Научих се, че моя живот е пълен с парадокси. Да си съпруга и майка е едно от най-невероятните изживявания, което изпълва живота ми. В същото време, се оказа много трудно да поддържам баланс между това, което искам и свободата, от която се нуждая и отговорността ми към теб и брат ти като родител, и към  баща ти, като съпруга.
Всеки ден се опитвах на поддържам този баланс: как да ти помогна да постигнеш твоите мечти, които в момента са съвсем различни. В същото време да помагам на баща ти, да постигне неговите, на брат ти също. Опивах да открия какви са моите мечти.
Сега всеки ден, когато се събудя сутрин, правя медитация и моля за насоки, за сила и се фокусирам: „Какво трябва да направя днес? От какво има нужда Уилоу, от какво има нужда Джейдан, от какво има нужда баща ви? – и си казвам – Преди края на деня, трябва да се увериш, че си се погрижила за себе си. Това беше ново за мен!  

Когато ти и  Джейдан се родихте, забравих да се грижа за себе си, защото вие се превърнахте в моя свят! Вие станахте моето всичко и все още сте. А в края на деня, единственото нещо, което винаги съм искала да ти кажа,  Уилоу. Причината поради, която винаги трябва да общуваш, особено с мен, със семейството ти, с баба ти, баща ти, брат ти, приятелите ти, хората, които те обичат. Трябва да разбереш, че животът е пътуване, а комуникацията създава партньорства и че ние сме тук да те подпомогнем, но не можем живеем вместо теб и не можем да ти помогнем за неща, които не си ни споделил. И винаги трябва да помниш, да се грижиш за себе си първо, защото ако спреш да се грижиш за себе си, ще нарушиш собствения си баланс и няма да можеш да се грижиш и за другите.
Смята се, че грижата за себе си е проблем. Нека кажа нещо, за това да бъдеш майка и някои от посланията, които се прокламират в тази страна – че трябва да се пожертваш изцяло, трябва да пожертваш абсолютно всичко. Аз смятам, че правилното послание, към което майките трябва да се придържат е: „Трябва да се грижиш за себе си, за да имаш силата и желанието да се погрижиш за останалите и да се чувстваш добре.“. Трябва да съм креативна, духовно спокойна и съответно трябва да проява отговорността да се погрижиш за себе си, защото ще нарушиш баланса. И тогава ще дойда при теб, Уилоу, и ще ти кажа в полуистерия : „Трябва да направиш това, защото иначе ще….“ и започвам да соча теб, аз започвам да прехвърлям на теб отговорността за моето щастие. В доста случаи поглеждаме съпруга си, приятеля си  и казваме укорително „ТИ! Аз се отказах от всичко това заради теб и ти сега трябва да го направиш за мен, ти трябва да ме направиш щастлива“, т.е. загубили сме пътя към това да направим себе си щастливи. Това, което трябваше да науча и направя през годините, е как все повече и повече и повече да балансирам. Започнах да се чувствам все по-щастлива и уравновесена и това се отразява на сeмейството положително, а ако не съм щастлива му вреди. Наистина е толкова просто. Май се оказа доста дълъг отговор на въпроса ти 🙂

Тя завършва с : “Аз съм отговорна за моето лично щастие и трябваше да създам ново послание. Виждам много жени, много майки и долавям големи количества неудовлетворение, точно заради посланието: Ти си лоша майка, ако правиш нещо, което те прави щастлива. Трябва да бъдеш вкъщи и нито за момент да не сваляш очи от детето.. Това е послание може да доведе някои хора до лудост. Имаме право да бъдем щастливи.”

Надявам се, че статията ви е допаднала и естествено, че ви е била полезна 🙂Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия