Преди 7-8 години, мой приятел (баща на две деца), ми каза следното: “На първо място трябва аз да съм добре, няма деца, няма жена, няма родители, приятели“.
Прозвуча ми толкова егоистично, че направих доста кисела физиономия. Как така? Нали семейството е на първо място?!? След това, той довърши: „Ако аз не съм добре, не мога да се погрижа и да помогна на никой“.
Днес не само го разбирам напълно, но и подкрепям мисленето му.
Ако се занемарявате, постоянно правите компромиси със себе си, не си доставяте радост, ще започнете да се чувствате нещастни…едни истински мъченици на живота. Това е много неприятно състояние, което обикновено прогресира и води до депресия.
А каква е ползата от депресията – никаква (за никого). Всичко ще ви се струва мрачно, нещата все няма да се получават, ще сте кисели и раздразнителни, ще се носите по течението апатично и т.н.
Ако се грижите за себе си, както за някой ваш близък – обичате се, опитвате се да сте добре, понякога си угаждате на някоя прищявка и предпазвате сами себе си от неприятни ситуации –  ще се чувствате спокойни и щастливи.
А в такова емоционално състояние, човек се справя много по-лесно с всичко, взима по-правилни решение и е способен да помага на хората около него по-пълноценно.
Така, че не забравяйте да се грижите, не само за външния си вид, но и за душевната си хигиена. Опитайте се да третирате сами себе си, както се държите към някой от близките си 🙂

За да ви стимулирам, ще ви отправя едно предизвикателство – всеки месец да направите нещо за себе си. Въпреки, че аз рядко се пренебрегвам, също ще участвам. Всеки месец на 30то число, ще качвам снимка от предизвикателството и ще помоля и вие като коментар да качите вашите снимки 🙂

А ето ги и предизвикателствата:

  1. Отиди на кино сама
  2. Купи си нещо за минимум 100 лева
  3. Направи си разкрасителна процедура, на която до сега не си била
  4. Тъй като декември е много специален месец – подари си нещо, което наистина искаш и ще ти донесе радост
  5. Излез с приятелки на вечеря/питие
  6. Направи нещо различно – кратък курс, дегустация или нещо по екстремно

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия