Наистина опасен мъж!

Попаднах на една статия, която е абсолютно в духа на често обсъжданите теми за насилието над жени. Поради тази причина реших да я включа, защото това са наистина признаците, които проявяват ревнивите мъже.
P.S. В оригиналната статия са наречени „емоционално недостъпни“, но каквито и синоними да се използват, зад тях прозира зеленоокото чудовище.

Емоционалното насилие често остава незабелязано, защото не оставя видими белези, но с течение на времето жертвата може да започне да се съмнява в здравия си разум, вместо да осъзнае, че партньорът им злоупотребява.
Да разбирате какво е въздействието на емоционалната злоупотреба и как злоупотребяващите подкопават жертвите си, ще ви дава възможност да ги забелязвате бързо и да избягвате токсичен партньор с минимални щети.
Ето пет неща, които ревнивите хора често казват на своите партньори. Ако тох редовно използва тези фрази, трябва да обмислите възможността да сте в нездравословна връзка:

 „Не ми харесва, когато излизаш сама“.


Ревнивците искат да контролират половинката си. Една от най-честите тактики, които използват е изолиране и постоянно следене. В една здрава и нормална връзка, двамата партньори прекарват време заедно, но и всеки има такова за себе си.
Емоционално недостъпните хора често са патологично ревниви и искат да знаят къде е техният партньор и какво прави.
Ще се опита да ви накара да не излизате или ще ви бомбардират с толкова много обаждания и съобщения, че за вас ще е по-лесно просто да си останете у дома.

„Опитвам се само да помогна, не ставай толкова отбранителна“.

Ако вашият партньор ви критикува и същевременно твърди, че го прави с най-добри намерения, трябва да го приемете като предупредителен сигнал че нещо не е наред.
Под претекста, че ги е грижа, ви убежадава как вашето поведение е налудничево, не неговото. А всъщност ще критикуват вашата работа, дрехи, възгледи, семейство, приятели или социални умения.
С течение на времето ще повярвате, че тяхната перспектива е правилна и ще изгубите себе си. В резултат ще ще станете психологически зависими от тяхното одобрение.

„Не съм сигурен, че трябва да говориш с приятеля си толкова много.“

Общата тактика на ревнивите хора е да минимизират максимално социалния кръг на партьора си. Това е така, защото приятелите и членовете на семейството могат да предупреждават жертвата за факта, че връзката им не е здрава и дори да предложат помощта си при раздяла. Това затруднява насилника да контролира партньора си. Трябва да бъдете подозрителни към всеки, който се опитва да забие клин между вас и вашите приятели и роднини. Някой, който ви обича, ще иска да видят отношенията ви процъфтяващи и ще ви насърчават да прекарвате време с тези, които обичате.

„Не мога да живея без теб.“

Изявлението му може да ви звучи романтично, но всъщност е знак за дълбоко нездравословните отношения. Заплахи за самонараняване или самоубийство са форма на контрол. Един насилник знае, че жертвата им не иска носи отговорносттс за подобни неща и няма да посмее да си тръгне . Имайте предвид, че в по-голямата част от случайте не се нараняват, когато партньорите ги напуснат. Всъщност прекратяването на нездравословна връзка е по-опасно за жертвата, защото ревнивците често усилват натиска в опит да запазят контрола върху ситуацията.

„Ако си невинна, няма да имаш нищо против да прегледам телефона ти.“

Всеки има право на личен живот. Най-често такава готовност да покажат телефона си имат точно тези, които са имали афера и оставят партньора си да прегледа съобщенията и имейли, за ги убедят, че са невинни.
Но човек, който настоява да им дадете паролите си, иска да ви контролира. Това е голям червен флаг и знак, че трябва да помислите за раздяла. Да бъдете с партньор, който не вярва, не е здравословно.

С времето тяхното поведение може да стане толкова контролиращо, че дори ще се чувствате неудобно да изпращате съобщения на приятели или роднини.

Какво да правите, ако сте в емоционално нездравословна връзка. Много жертви смятат, че действията на ревнивците по някакъв начин са по тяхна вина. Това е толкова невярно; отговорност винаги носи извършителят.

За съжаление, злоупотребяващите рядко се  променят, така че най-добрата стратегия е да направите това, което е най-добре за вас. Обърнете се към някой, на когото имате доверие. Това може да е близък приятел или роднина. Потърсете някой, който ще ви повярва; насилниците често изолират жертвите от тези, които могат да им окажат подкрепа, така че избирайте някой, когото познавате и който ще ви изслуша. Ако имате нужда от помощ, за да избягате от връзката или искате да говорите с някой, който не познава лично вас или вашия партньор, направете контакт с организация, която подкрепя жертвите на домашно насилие. Можете също да поискате от лекаря си да препоръча добър терапевт.

Източник: powerfulmind.co

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия