Как Романтизмът разрушава любовта

Епохата, отличаваща се като история на любовта е наречена Романтизъм. Той възниква като идеология, в Европа около средата на 18 век, в съзнанието на поетите, артистите и философите, а в днешно време е завладял целият свят.

Нито една връзка не може да следва дословно шаблоните на романтиката. Въпреки това доста възприятия за отношенията, се променят по време на Романтизма, по следния начин:
Идеята за брака, до тогава е приеман за рационален и умерен съюз, който носи спокойствие и сигурностна двамата партньори. То по време на Романтъзма, се заменя с идеята, че бракът трябва да е изпълнен с много страст и вечна любов.
По време на Романтизмасе заражда  съществуването на връзка между любовта и секса. Преди това за хората е било абсолютно нормално да правят секс с някой, който не обичат или пък да обичaт някой, с който сексът не е особено феноменален. Но Романтизмът издига секса като върхов израз на любовта и че благополучието на всяка връзка зависи от честия, взаимно-задоволителен секс.
Романтизмът проповядва, че истинската любов ще сложи край на самотата и правилният партньор ще ни разбира винаги и напълно, без думи. Също, че трябва да оставите на чувствата да ви водят при избора на правилния човек, а не на здравият разум. Разбирате, че сте влюбени по специалното чувство, което усещате.

Романтизмът заклеймява практичността и парите. Започва да се счита „липса на романтика“ да обсъждате с партньора си финансовата ви съвместимост или хигиенни навици. Романтизмът вярва, че ако истински обичате някого, ще приемете всичко в него, идеята, че някой от двамата трябва да се промени е сигурен знак, че връзката не върви на добре. “Трябва да се промениш” се използва като последно предупреждение преди раздяла.
Този шаблон на любовта, създаден по време на епохата на Романтизма, може понякога да изглежда идиличен, но в доста случаи може да разруши една връзка, защото това интелектуално и духовно движение се пренася от поетите и философите върху обикновените хора и техните взаимоотношения.

Ето и някои митове на Романтизма:

 • Трябва да срещнем човек с перфектна вътрешна и външна красота, който веднага да почувства привличане към нас и ние към него.
 • Сексът трябва да е изключително задоволителен, както в началото, така и завинаги.
 •  Никой друг никога не може да грабне вниманието ни.
 • Трябва интуитивно да се разбираме.
 • Не се нуждаем от никакво образование в любовта – трябва ни обучение за пилот или хирург, но не и как да си добър любовник.
 • Избираме спрямо чувствата си
 • Не трябва да имаме тайни и да прекарваме цялото си време заедно
 • По време на отглеждането на децата, не трябва да губим сексуалната и емоционалната връзка.
 • Нашият партньор трябва да е наша сродна душа, най-добър приятел, полуродител, инструктор по шофиране, счетоводител, иконом и духовен водач.

Ако поставите под въпрос романтичната перспектива за любовта – това няма да унищожи, а ще спаси връзката ви. Ето един бърз поглед и върху следромантичната теория за любовта, която гласи, че не трябва да се доверяваме прекалено на романтичната емоция, която ни е накарала да започнем връзка и трябва да заменим романтичния шаблон, с психологическа зряла перспектива за любовта, наричана „класическа“.
Основните идеи са:

 • Не винаги любовта и сексът вървят заедно
 • Да говорите за пари, не е предателство, спрямо любовта
 • Да не приемаме партньора за съвършен, а да приемем недостатъците му, така ставаме по-толерантни
 • Че няма да намерим всичко, което искаме в един човек и той в нас също, не защото имаме непоправим навик, а защото такава е човешката природа.
 • Че, за да се разбираме трябва да положим усилия, понякога много големи усилия
 • Не винаги интуицията върши работа

Ако връзките ви не се получават и все не успявате да срещнете правилен за вас човек, помислете над прочетеното по-горе, дали не сте завишили прекалено очакванията си. Въпреки, че епохата на Романтизма отдвна е отминала, не си мислете, че не може да окаже влияние на жената днес. Дори съм склонна да вярвам, че в някой етап на любовното си израстване, всяка жена е била замъглена от идеята за сродната душа и е била твърде критична към някой мъж.
В статията „Съществува ли идеалната връзка“ съм  отделила внимание на недостатъците и как да прецените дали можете да ги приемете или не. Струва си да й хвърлите един поглед, защото когато имате проблем с откриването на подходящ за вас човек, проблемът може да е много мъничък и лесноотстраним, а промяната след това огромна.

Източник: School of life
Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия