Не се омъжвайте за мъж, който не пуска прахосмукачка

ВНИМАНИЕ: Мъжете все още си търсят домакиня!

От всички неща, на които се учат младите жени, за да се подготвят за бъдещето си, има един важен съвет, който толкова често липсва: Ако сте разумни, дори не мислете за сключване на брак, преди да сте сигурни, че бъдещият ви съпруг ще върши почти равна на половината част от домакинските задължения. Сериозна съм.

Въпреки, че в момента може да се усеща като даденост, преди време жените за водили сериозни битки за равенство между половете. Не може да се отрече, че безспорно е постигнато много, но има една област от живота, в която дори смятащите се за много либерални американци, не са променили.

Скорошно проучване на Gallup, показва, че жените продължават да се занимават с по-голямата част от домакинската работа и грижите за деца. И не само това, показва, че при младите брачни двойки, също както при по-възрастните, домакинските задължения са неравномерно разпределени. Това означава, че ново поколение мъже – онези между 18–34 години – въпреки, че зачитат правата на жените, продължават да приемат домакинските задължения за „женска“ работа.

Всъщност през последните няколко десетилетия отношението на мъжете към ролята на жената у дома става само по-регресивно. Изследване на Съвета на нестопанските организации за съвременни семейства показа, че докато 83% от мъжете през 1994 г. отхвърлят идеята, че най-добрата семейна динамика е тази, в която мъжът работи, а жената остава вкъщи, този брой е спаднал до 55% до 2014 г. Това означава, че почти половината от американските мъже искат домакиня, въпреки, че подкрепят равенството в други области от живота.

В един момент трябва да погледнете мъжа си и да се запитате дали наистина искате да чистите след този човек през следващите 30 години.

Това определено може да се потвърди от моите приятелки, които вече са омъженипо време на женски събирания.. Макар че не е задължително мъжете да кажат, че в „мястото на жената“ е в дома, те ще кажат „тя е по-добра в това“ или „тя се грижи повече за чистотата.“
Вече не е приемливо да се правят публични изявления за ролята на жените, но очакването, че жените ще се справят с домакинската работа, остава.

И не става въпрос само за това кой готви, чисти или изхвърля боклука – мисловният товар често натоварва жените дори повече от осезаеми физически задачи. От това, че тя е човекът, който трябва да смени тоалетната хартия, да заведе детето на преглед, да купи коледни подаръци, да знае кога кой член има нужда от нови дрехи или обувки – необременено място в главата, за да мисли, чете или да бъде креативен, е определено мъжка привилегия.

Готова съм да се обзаложа, че това неравенство у дома е основна причина, че огромната част от американските разводи са инициирани от жени. В един момент трябва да погледнете мъжа си и да се запитате дали наистина искате да чистите след този човек през следващите 30 години.

Истината е, че многобройни изследвания показват, че бракът е изключително полезен за мъжете – по отношение на здравето, щастието и успеха в кариерата – а жените прави нещастни. И когато има неравенство в домакинските задължения, жените са по-склонни да изпаднат в депресия.

Ето защо искам младите жени да разберат по-рано, отколкото по-късно дали човекът, за когото обмислят да се оженят, е този, който ще направи живота им по-щастлив или срещу когото ще започнат да негодуват няколко години по-късно, защото той отново не е заредил съдомиялната и си е хвърлил чорапите до спалнята, вместо в коша за пране.

Вие говорите дали искате или не искате деца, или как ще харчите парите – говорите за това как искате да са разпределени задълженията ви у дома. Кой ще отговаря за пазаруването на храната и изготвянето на списъци? Кой ще излезе от работа, ако детето се разболее и трябва да остане вкъщи? Ще готвите ли двамата? Колко чисто искате да е у вас? Ако един човек печели повече пари, това означава ли, че другият трябва да върши повече домакинска работа?

Ако се ожените – не спирайте да говорите по тези теми, дори и да мислите, че сте ги решили. Едно проучване, публикувано в Journal of Marriage and Family през 1999 г., показа, че дори сред двойки, които преди това са живели заедно, бракът създава промяна при ролята на половете. Така че бъдете активни: Не провеждайте тези разговори само веднъж или два пъти – правете го често.

Най-вече, не позволявайте на партньора ви да ви убеди, че просто вие сте по-добри в домакинската работа. Всеки може да пусне пракосмукачка и всеки трябва.

[the_ad id=“1040″]

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия