Как се влюбва мозъкът на мъжа?

Преди известно време, бяхме на вечеря по женски и както можете да се досетите, задръжките падат и спокойно си говорим на темата за секса. Едно от момичетата, каза уверено: „Ако искаш да правиш секс с него, не виждам защо да не го направиш. Това с изчакването са някакви остарели схващания“.
Някак обаче това изказване не ми допадна. Не го усещах като редно. Сексът на първа среща не ми се струва като най-удачното решение. Нали се носи слухът, че ако си легнеш с него веднага, той няма да се обади.
Дали пък аз не съм наистина с по-ретро виждане за нещата?
Това ме накара да се разровя в интернет. За моя радост явно не съм единствената, която е заинтересована от темата, а още много хора, които даже са направили редица проучвания.
Идеално!!! Аз обичам закономерностите и фактите, неща които прилагаш и постигаш точно определен резултат. Тези, които са чели книгата ми „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“, знаят че обичам нещата да имат практическо приложение.
Та, попаднах на Доун Масклар и видеото й със заглавие: Как мозъкът ви се влюбва? и реших да я споделя с вас.
Пожелавам ви приятно четене!
Нещо магическо ли се случва с него или нещо чисто биологично, което ни кара да се влюбваме? Това е въпросът! Ето какво знаем по въпроса  – някои хормони се повишават.
Например нивото на кортизол, хормонът на стреса, което ни кара да се чувстваме нервни. Окситоцинът също и съответно ставаме по доверчиви. При жените и тестостеронът, което ги кара да бъдат по-агресивни, докато при мъжа намалява, което го прави по-страстен, подобно на серотонина, който пък го прави по-съсредоточен.
Въпреки, че знаем как влияят тези нервотрансмитери, не знаем как точно как се стига до влюбване. Има няколко химични процеса, които протичат, включително върховата точка на ензимна реакция, която води до намаляване. Какво обаче липсва по средата?
Скоро след като започнах проучването си, отидох на семейна почивка, където се видях с мой братовчед, който е доцент доктор по Биохимия. Реших да се възползвам от възможността да го поразпитам: казах му какво знам за любовта, че някои хормони се покачват, други намаляват и мисля, че тя явно се състои от биохимични реакции. Погледнах го и той кимна: Правдоподобно. Мисля, че има върхова точка и съответно реакция, той кимна: Правдоподобно. Тъй като не беше особено разговорлив, реших, че разговорът върви добре.
Преди да задам следващия си въпрос, 95 годишната ми баба се обади:
 – Вие младите не знаете нищо за любовта.
Бях шокирана и й казах:
 – Знам, точно затова провеждаме този разговор.
Тя продължи
 – Проблемът е, че вие младите момичета скачате в леглото твърде бързо. Вие се влюбвате, но момчетата не се влюбват по същия начин.
Погледнах я и казах:

 – Мм добре. Кажи ми повече за това как се влюбват момчетата?
 – По мое време момичетата добре знаеха, че ако искат момчето да се влюби в тях, не трябва да си лягат с него.
Да, чувала съм такива неща и преди: правилото за трите срещи или правилото за 19 дни от книгата „Действай като жена, действай като мъж“, но смятах, че това са просто приказки без да има каквото и да е научно обяснение. Погледнах към братовчед ми, неговото изражение вече не казваше: правдоподобно.
Реших да продължа разговорът с баба ми и я попитах колко дълго трябва да изчака момичето преди да правят секс. Тя отговори:
 – Трябва да изчака, докато момчето се влюби.
–  Добре, но как разбирам, че той е влюбен?
Тя отговори:
 – Това е лесно. Разбираш, че се е влюбил, когато започне да се обвързва.
Погледнах братовчед ми и го попитах:
 –  Какво мислиш?
Той наведе глава, поклати я и каза:
 – Добре, бабче, време е да си ходим вкъщи.
Осъзнах, че не приема нищо от казаното и моето проучване ще продължи друг ден.
Прибрах се у дома и направих точно това: продължих с проучването в библиотеката. Ето какво открих. Започнато е изследване на тази тема, но основният проблем е бил как да бъде тестван на практика? Едва ли биха се намерили много доброволци, които да искат да им се инжектират различни хормони, за да се провери дали ще се влюбят. Поради тази причина, изборът е паднал върху възможно най-релевантия вариант – животните.
Знаем, че когато хората се влюбват, те демонстрират моногамност. Така, че учените са потърсили други същества, които също я правят. Спрели са се върху преийните мишлета. Те са моногамни и когато намерят мишле, което харесват, стават двойка до живот. Започнали са да наблюдават хормоните им, за да видим какво се случва.

Открили, че първото нещо, което се повишава е допаминът! Но ако бъде блокиран, чувството на влюбване изчезва. Възниква обаче проблем и допаминът не може да бъде толкова пряко свързван с  влюбването на човека, защото той може да бъде повишен от много и различни неща, например  хазартни залагания, шоколад, Candy Crush 🙂 Така, че няма как да е само допаминът. Също така знаем, че има още един невротрансмитер, свързан с привързването и това е окситоцина. Той е особено висок при майките и децата, което ги кара да са привързани. И съответно, когато жена срещне мъж, който я привлича окситоцинът й се повишава с 51% и ако той бъде понижен, тя губи чувството на причличане. Следователно трябва да са допаминът и окситоцинът в комбинация. Възниква обаче  още един проблем, защото при мъжа няма как да е окситоцинът, заради тестостерона, който потиска ефекта на окситоцина, значи…… трябва да е нещо друго. Разглеждат още един невротрансмитер, който има близка формула до окситоцина – вазопресина.
Провели проучването отново, инжектирайки вазопресин на мишлето. Получила се химическа реакция и мишлетата станали антагонистични и загубили всякакво чувството на любов. Тогава учените установили: значи трябва да е допамин и вазопресин за мъжките представители и може би малко тестостерон. Идеално! Ето я формулата!
Какво означава това извън научните среди на по-достъпен език? Как да го приложим?
За да получа отговор на тези въпроси,   писах до университета със следния въпрос: Дали резултатите от изследването с прерийните мишлета, може да бъде приложено на хора.
Отговорът беше малко засрамващ за мен: „Разбира се, Доун!“  – не посмях да им пиша повече за допълнителни разяснения, защото се чувствах засрамена. За мой късмет,  Тифани Лов от мичиганския университет, направи публична лекция, в която каза, че влюбването между прерийните мишки и хората са доста сходни. Страхотно!
Но какво означава? Ако се върнем на проучването ще видим, че при представителките на женския пол, допаминът и окситоцинът се повишават. Допаминът се покачва, когато започнем да се срещаме, когато сме развълнувани и искаме да спечелим любовта. Така, че когато излизате с него и сте щастливи допаминът ви нараства. Окситоцинът също се покачва, между другото, той се нарича хормон на гушкането или доверието.  Така, че се увеличава, когато се гушкате, целувате и си изкарвате добре.
Но има уловка, окситоцинът се покачва постепенно в тези условия, но при оргазъм, това се случва светкавично бързо. С други думи, баба ми явно е имала право, помните ли какво каза тя: Вие младите момичета скачате в леглото твърде бързо и се влюбвате. Оказва се, че науката доказва думите й. Разгледах и другата страна, как мъжете се влюбват. Естествено, ако той си изкарва добре с вас, допаминът му се покачва. Вазопресинът пък се покачва, когато мъжът е сексуално стимулиран. Така, че ако той се среща с жена, към която изпитва сексуално привличане, вазопресинът расте. Но ето я и следващата уловката, за разлика от окситоцинът, вазопресинът спада, когато мъжът прави секс.
Обърнах се отново към университета и те казаха, че не само невротрансмитерите са важни, но и чувства/усещания. Всъщност нервотранмитерите казват на тялото ви да изгради определени чувства, но това отнема известно време. Ето още нещо, в което баба ми се оказва права, тя казва, че мъжете се влюбват, когато започнат да се обвързват. Запитах се какво общо има обвързването с това? 
Така, че ако той се среща с жена, към която изпитва сексуално привличане, вазопресинът расте. Но ето я и следващата уловката, за разлика от окситоцинът, вазопресинът спада, когато мъжът прави секс.
Обърнах се отново към университета и те казаха, че не само невротрансмитерите са важни, но и чувства/усещания. Всъщност нервотранмитерите казват на тялото ви да изгради определени чувства, но това отнема известно време. Ето още нещо, в което баба ми се оказва права, тя казва, че мъжете се влюбват, когато започнат да се обвързват. Запитах се какво общо има обвързването с това? 

Бракът ли е разковничето на спадането на тестостерона?
Имах нужда от още малко разяснение и попаднах на едно проучване от харвардския университет, които са използвали женен мъж, необвързан мъж и такъв със сериозна връзка и са изследвали нивата на хормона. Открили са,  подобно на проучването на американските въздушни сили, че мъжът, който не е обвързан има много високи нива на тестостерон, докато омъженият мъж има по-ниски нива.
Ето и отговора –  мъжът, който е обвързан е със същите нива на тестостерон, както жененият, т.е. не самият брак кара тестостерона да спада, а обвързването. Очевидно баба ми е била права. Всичко това, потвърждава за мен, нещо, което винаги съм подозирала. Не само, че жената се влюбва чрез секса, а мъжът чрез обвързването, а че баба ми е гениална.
Проучаването на Доун Масклар даде отговор и на моят въпрос, надявам се, че статията е била полезна и за вас. А ако искате да откриете още трикове, с които да скъсите времето, за което ще се влюби лудо във вас, прочетете практическата част от Наръчника за първи срещи, страница 81.
Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели 🙂

Източник: Ted Talks

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия