Колко време ни е необходимо, за да се влюбим?

Наричат ​​го „химия“, но влюбването не е съвършена наука. За всеки е различно и зависи от всякакви фактори – например от това колко физически привлекателен намирате някого до това дали се чувствате комфортно в негово присъствие. Все пак изследванията хвърлиха светлина върху това, което се случва в мозъка, когато усещаме първите пеперуди – и времето, необходимо на хората да се влюбят.

Проучване от 2013 г., проведено от YouGov и сайта за запознанства eHarmony, установи, че времето, изминало от първата среща до казването „Обичам те“, се различава между мъжете и жените. Средното време за влюбване на мъжете е 88 дни, докато същите тези чувства на истинска любов отнемат на жените 134 дни. Друг сайт за запознанства, Elite Singles, направи анкета през 2017 г. и установи, че 61% от жените вярват в любовта от пръв поглед, а при мъжете % е 72. Тези проучвания се фокусираха върху хетеросексуалните връзки.

Как любовта влияе на мозъка?

Неврологично казано, връзките, които чувстваме като любов, се дължат на хормоните окситоцин и вазопресин, които активират центъра за възнаграждение в нашия мозък. Те отнемат част от секундата, за да достигнат до мозъка. Някои проучвания показват, че само гледането на човек, когото обичате, може да активира същия мозъчен регион, който създава чувството на еуфория, което предизвикват и наркотиците.

Но тези хормони не се активират веднага, когато срещнете потенциален любовен партньор. Първо трябва да го опознаете. Психологът Артър Арон измисли набор от въпроси, които могат да ускорят този процес и потенциално да помогнат на двойките да се влюбят по-бързо. Известни като „36-те въпроса, които водят до любов“. Те изискват двама души да бъдат открити и да споделят житейски опит, което може да засили интимността и потенциално да доведе до влюбване. Те обаче не са бързи въпроси, така че може да отнеме известно време, за да преминете през всички тях.

С нарастването на приложенията за запознанства, особено по време на пандемията от коронавирус през 2020 г., хората намират любов, без дори да са на едно и също място. Проучване от 2021 г. от приложението за запознанства Bumble установи, че 67% от хората сега вярват, че е възможно да се влюбите в някой, когото дори не сте срещали лично.

[the_ad id=“1040″]

Източник: https://www.newscientist.com/question/long-take-fall-love/

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия