Защо да очакваме по-малко от любовта?

Понякога може да звучи много странно и малко плашещо да се отпуснем напрежението във връзката.
Това се дължи на вкоренената ни от обществото представа за Романтика, която ни кара да смятаме, че щастливата двойка прави всичко заедно и двамата партньори са центъра на вселената един за друг. Потребностите им  да съвпадат във всяко едно отношение – от секса до интелектуалните влечения, от хобито до хранителните навици. Социалният живот трябва да е в унисон. Ако единият не е много запален по спорта, който допада на другия, то поне веднъж седмично, трябва да отиде с него, за да покаже подкрепа.

Ако единият иска да посети някоя страна, другият трябва да покаже ентусиазъм, че иска да отиде с него. Приятелите на единия стават приятели и на другия.
Звучи много сладко, но всъщност в дългосрочен план е рецепта за бедствие. Не съществуват двама души, които да си пасват напълно във всичко. А тези, които се опитват рано или късно започват да изпитват разочарование и гняв.

Обществената представа, за това как трябва да изглежда любовта ни дава доста грешна идея. И всичко, което не съвпада с нея се приема за знак, че нещата няма да потръгнат; например за лош знак би се сметнало, ако не искаме да посетим една и съща държава по време на ваканцията или ако спим с отделни завивки. Тази социална представа се превръща в социален натиск и започваме да се насилваме да правим неща, които не ни харесват особено; като да спортуваме нещо, което не ми харесва или да се виждаме със стар, досаден приятел от училище на партньора ни. Не защото искаме, а защото го чувстваме като дълг.
Много по-добра и реалистична представа за романтика е, че партньорите трябва да имат еднакви виждания за основните си дългосрочни цели, но могат да имат много различни малки потребности.

Например, за да проверите какви са, можете да направите списък и да дадете от една до пет точки, спрямо степента на съответствие:
Да пътувам с партньора си
Да вечеряме с приятелите си поотделно
Да мога да изляза без партньора си и той да не се чувства зарязан
Да отида на гости при родителите си сама
Да имам собствен финансов съветник
Да изляза на разходка сама
Да имам отделна баня
Да отида на пазар с приятелка, а не с партньора
Разгледайте списъците си и на кое колко точки сте поставили. Вижте колко съвпадат и каква степен на самостоятелност е поносима за партньора ви. По този начин се гради успешна връзка.
В крайна сметка, това, че не сме залепени един за друг, не означава, че отношенията ни не вървят добре, а напротив. Означава, че осъзнато сме се фокусирали върху това, какво може да ни даде човекът до нас, а не да го обвиняваме, че не отговаря на обществените очаквания за идеален партньор.

По този начин няма да се разстройваме и ще приемем, че е нормално не винаги предпочитанията ни да съвпадат.  Абсолютно нормално е да искаме да посетим различни държави, напълно нормално е да не харесваме толкова компанията на някой от приятелите му.
Осъзнавайки това, ще започнем да ценим това, което наистина допада и на двамата. Да се радваме на хармонията, която имаме с човека до себе си, но и също и на нещата, които правим отделно.

Разберете как възниква романтиката и още как може да навреди на връзката ни в статията „Как Романтизмът разрушава любовта“.


Източник: School of life

[the_ad id=“1040″]


 


Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия