НАУКАТА В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ МЪЖА И ЖЕНАТА

В обществото битува мнението, че мъжете искат само едно – секс. А жените търсят любов, верен партньор и сериозни отношения. Така ли в действителност?

Човекът е единственото животно, което има проблеми с брачните игри. Точно затова отношенията с партньорите (или липсата на партньор) са постоянна тема за разговор, особено при жените. Именно по тази причина съществуват толкова много сайтове за запознанства, клубове за самотни хора и услуги за бързи срещи.

Еволюционно природата е заложила в нас различни програми: мъжът търси красива, здрава самка, която потенциално може да продължи неговия генетичен материал, като му роди здраво потомство, а жените на свой ред търсят мъж стабилен, успешен, способен да изхрани и осигури това потомство. Мъжете се възбуждат от визуалните образи и признаците на здраве, плодовитост и младост, а жените си създават образи на мъжката власт, статут и материално благополучие. В резултат жените инвестират в средства за поддържане на „вечна младост”, а мъжете се опитват да създават имидж на успешен, реализиран човек, като купуват на кредит атрибути на високия социален статус.

Може би най-разпространеният мит за отношенията между мъжа и жената е митът за втората половинка. Тази половинка мисли точно като вас, иска онова, което искате и вие, с нея ще се разпознаете от пръв поглед, е, и в секса естествено няма да имате никакви проблеми, иначе що за половинка е тя тогава?! Сферата на сексуалните отношения обаче е твърде деликатна. Тъкмо затова мъжът иска по-бързо да обладае жената, а жената се опитва по-добре да се вгледа в партньора, защото отговорността за избора на бащата лежи върху нейните плещи. Няма втори половинки – има хора, които ви подхождат повече или по-малко и при всички случаи една връзка е свързана с работа, работа от страна и на двамата партньори. Само в приказките всичко завършва с фразата „Те живяха дълго и щастливо”, в реалния живот всичко най-интересно започва точно от този момент нататък.

Любов от пръв поглед. На повечето хора им е познато това чувство, когато светът изведнъж спира, вие виждате само образа на един човек, който е пленил вашето сърце и го е накарал да тупти по-силно. В този момент мозъкът изработва голямо количество допамин и норадреналин. Това дава прилив на сили, влюбените спят по-малко, ядат малко и са пълни с енергия. Интересно, че и овцете, полските мишки и други представители на животинския свят също са подложени на подобни невромедиаторни атаки, с тази разлика, че при тях това продължава едва няколко секунди или минути, а при човека може да трае с месеци или дори години. От една страна, това увеличава шанса за изграждане на отношения и поява на потомство, от друга поражда страдания и болка, тъй като често такава любов остава несподелена. Именно благодарение на несподелената любов са създадени толкова прекрасни неща в нашия свят, като започнем от песните, музиката и книгите и стигнем до архитектурни съоръжения, цели градове и научно-технически постижения.

Ако се случи любовта от пръв поглед да е взаимна, тогава в първата фаза на връзката отношенията са изпълнени със страст, взаимно желание и усещане за щастие.

Страстта пък се основава на изхвърляне на сексуални хормони – тестостерон и естроген. Те карат човек веднага да се стреми към физическо удовлетворение. Страстта активизира два основни участъка на мозъка – хипоталамуса, който управлява първобитните функции, и амигдалата, тоест центъра на възбудата. В пристъп на страст се изработва голямо количество допамин, който спомага изработването на тестостерон и повишаване на сексуалната привлекателност. Това се случва, когато за пръв път видите човека и веднага искате да го имате. През 2006 година в Чикагския университет е проведено изследване, което доказва, че дори при най-обикновен разговор с непозната жена нивото на тестостерона в организма на мъжа се повишава с 30%. Изследването също показва, че в организма на женения мъж това повишаване е изразено в по-малка степен.

Основният хормон, който отговаря за сексуалното желание, е тестостеронът. В организма на мъжа съдържанието на тестостерон е 10-20 пъти повече, отколкото в женския и затова мъжете толкова силно и толкова често искат секс. А съдържанието на окситоцин в мъжкия организъм е значително по-малко в сравнение с женския. Окситоцинът е хормонът на нежността и привързаността, „хормонът на ласката”. Той се изработва в големи количества както при мъжете, така и при жените по време на оргазъм. Окситоцинът също така е основа за формиране на емоционална привързаност. Ето защо добрият секс помага да се изгради хармонична връзка. Когато хората са влюбени, тоест изпитват емоционална привързаност, нивото на окситоцин в организма е особено високо. За жената е достатъчно само да чуе гласа на любимия, да усети аромата на неговия одеколон, за да си спомни как са се прегръщали и да помисли за него, при това нивото на окситоцин в нейния организъм веднага се повишава, тя започва да сияе от щастие. Във фазата на влюбеността нивото на тестостерон в организма на мъжа се понижава, а на окситоцин се повишава, в резултат на това се ускорява процесът на формиране на емоционална привързаност, мъжът става по-нежен, деликатен и внимателен. А в организма на жената нивото на тестостерона във фазата на влюбеност се повишава и в резултат тя става по-активна сексуално. Когато фазата на влюбеност приключи, а това се случва обикновено след 3-9 месеца, нивата на тестостерона и окситоцина в организмите и на двамата партньори се връщат към нормата. Точно тогава на жените по-рядко им се приисква секс, а на мъжете по-често. В немалко случаи през този период настъпват първите разочарования и понякога двойките се разпадат.

Съвременните изследвания показват, че романтичното влечение активира онези зони в мозъка, където са концентрирани рецепторите на допамина, който влияе върху насладата. Колкото повече допамин се изработва в организма, толкова повече удоволствие изпитваме, а удоволствието прави нашия мозък по-мек и невропластичен. По такъв начин допаминът помага да бъдем по-ефективни в онова, което ни носи удоволствие, да бъдем по-мотивирани и да постигнем по-високи резултати. Именно затова постигаме голям успех тъкмо в това, което харесваме, което ни носи удоволствие.

И така, ако искате да изградите една щастлива връзка, да запазите страстта и да се развивате в тази връзка, ето няколко простички препоръки:

  • Не се опитвайте да контролирате всички свои чувства. Наслаждавайте се на приятните чувства, фокусирайте се върху това, което ви доставя удоволствие, радост и повишава настроението ви.
  • Не се затваряйте в пространството само на един човек, общувайте, развивайте се, творете, обогатявайте своя вътрешен свят, опознавайте себе си, така самите вие ще бъдете щастливи, а за партньора си ще станете по-интересни.
  • Прекарвайте заедно някакво време в активно движение – ходете в планината, плувайте, карайте колело. Това ще ви помогне по-лесно да се справите със стреса, ще ви даде заряд от положителни емоции и ще укрепи връзката.
  • Не забравяйте за романтиката, открийте възможности да изненадате себе си и партньора, бъдете забавни и си загубвайте ума сякаш току-що сте се запознали и не ви свързват 15 години брак, ипотека, котка, куче и две деца.
  • Не позволявайте на бита да убие вашата любов, създавайте пространство извън караниците, конфликтите и битовите задължения. Като ходите на ресторант, не обсъждайте в какъв цвят да боядисате стените в коридора или кой утре ще ходи да пазарува. Мечтайте, смейте се, прегръщайте се и се наслаждавайте на миговете щастие.
  • Фантазирайте и се възбуждайте. За да може и след години да се запази сексуалното желание към партньора, е много важно да се сещаме за секс, не само когато вече сме легнали в леглото. Разпалвайте своето желание и възбуда през деня, тогава вечер ще посрещате партньора си със съвсем други очи, ще чакате с нетърпение момента да останете насаме.
  • Развивайте се в секса, обучавайте се на нови неща, експериментирайте. Това ще помогне да задълбочите вашата емоционална връзка, ще усили привързаността ви и ще ви подари огромно удоволствие. Колкото повече оргазми изпитвате заедно, толкова повече окситоцин се отделя, толкова по-силна става привързаността. Колкото повече е съвместното удоволствие, толкова повече допамин се изработва, толкова по-силно се активизира и центърът на удоволствието и участъците на мозъка, отговарящи за емоциите и енергичността, толкова по-дълбоки ще бъдат вашите чувства и по-стабилни отношенията ви.

[the_ad id=“1040″]

Иточник: https://yampolska.com/

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия