Релационно мислене: 7 глагола, които оформят начина, по който обичаш

Какво е толкова различно в съвременните отношения? Защо днешната любов изглежда толкова дяволски трудна? Как да запазим страстта жива? Защо хората изневеряват? Как можете да го избегнем? Когато доверието е нарушено, може ли да се възстанови? Универсални ли са уменията, който имаме в отношенията си или можем да едни у дома, и други на работа?

Сред най-често срещаните въпроси, които ми задават по време на вечери, сесии или в съблекалнята в спортната зала.

Всички имат един и същи въпрос, който ми е любим:

Къде да се научим да обичаме и как?

„Да обичаш“ е умение, което се култивира, а не е просто състояние на ентусиазъм. Динамично и активно е. Изпълнено с намерение и отговорност. И е глагол.

Като човек, който говори много езици, научих колко е важно да се практикуват основните глаголи (на новия език). Това са първите, които научаваме за да говорим и аз вярвам, че те също са първите, които научаваме в любовта.

Обръщам специално внимание на седем:

да попитам

да взема

да получа

да дам

да споделя

да откажа

да играя / да си представя

Когато научаваме тези глаголи като деца, някои стават водещи за нас, а други не толкова. Като възрастни ги превръщаме в основите на нашите защитни механизми и стратегии за оцеляване; нашите силни страни и нашите уязвими места.

Така че, ако имате нужда от урок за това как се научихте да обичате, бих ви посъветвала да погледнете глаголите си.

Запитайте се: кой от тези глаголи е най-водещ за вас? А кое е най-маловажното? Има ли глагол, на който трябва да обърнете малко повече внимание?

Тъй като всички те влизат в действие, когато се сблъскваме с ежедневните нужди на любов, конфликти и връзки, може да откриете, че някои са малко по-силни за вас от други.

Когато започнете да правите самооценка, обърнете внимание кои умения за взаимоотношения се нуждаят от малко допълнителна практика. И аз ви предизвиквам да изберете един глагол този месец и да наблегнете на него. Упражнете го, погрижете се за него, вложете усилия за изграждането му, както бихте направили с мускул.

И след това ми пишете тук или в някоя от социалните мрежи. Кажете ми над кой глагол работихте и какъв подход използвахте, за да му повлияете. Бих искал да споделите – а и съм сигурна, че хората, които срещнах на вечерите, семинарите и в съблекалнята, могат да използват вашите идеи за вдъхновение.

Източник: https://estherperel.com/blog/7-verbs

[the_ad id=“1040″]

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия