Науката „Заживели щастливо“: Как да запазим любовта

Всеки с щастие разказва как е срещнал любовта, но много малко са тези, които могат да обяснят как са успели да останат заедно.

Даниел Джоунс, автор на книгата „Love Illuminated“, казва: „Ние прекарваме младините си, питайки Как да намеря любовта?“, а зрелите си години „Как да я върна?“

Всеки, който има връзка или планира да има такава, трябва да знае как да я запази в дългосрочен план. Как обаче да научим тайната на изпълнението на тази трудна задача? Всеки с щастие разказва как е срещнал любовта, но малко са тези, които могат да обяснят как са успели да останат заедно. Затова се обръщам към науката. Нека разберем какво казва тя.

Всички знаем как свършват приказките – „И заживели щастливо до края на дните си“. Този край обаче изобщо не е лесен за постигане.

Въпреки че този комерсиален израз е въплъщение на мързеливото писане, той изобщо не е толкова клиширан, колкото изглежда. Бихме казали, че всеки се стреми към него, но само единици успяват да го постигнат. А това ни показва едно – неговата сложност.

Авторът Тай Широ обяснява, че двойките в първата година от брака си отбелязват 86% удовлетвореност от съвместния си живот. До седмата година обаче тя спада до 50%. за съжаление около 50% от двойките се развеждат. Други от 10 до 15% се разделят без да подават документи за развод. А още 7% остават недоволни от брака до края на живота си. Сами виждате какво показва статистиката. Две-трети от брачните не живеят „щастливи до края на живота си“.

Защо бракът е толкова сложен за поддържане в дългосрочен план?

Една от основните причини е, това което науката нарича „привикване“. Всъщност учените просто украсяват факта, че влюбените се отегчават един от друг. В началото, когато една двойка довършва изреченията си е романтично. С течение на времето обаче, романтиката се превръща в предвидимост, която застава като огромен минус във връзката.

Робърт Грийн, автор на „Изкуството на съблазняването“, обяснява, че елементът на изненада е от ключово значение за романтичните чувства между двама души. Той казва „съблазняването включва определена степен на изненада, която обикновено е първото нещо, което обикновено изчезва, когато сте по-дълго време във връзка. Всичко вече вие познато и не се изненадвате от нищо.“

Има ли някакъв начин, по който да върнете тръпката в отношенията?

ДА. Ето как:

Какво можете да научите от уредените бракове?

Първоначално всеки ще си помисли: Уреден брак, никога! Тези хора са луди!. Изчакайте малко. Може би има какво да научите. Нека представя какво откриват учените, когато сравняват уредените бракове с тези по любов.

Браковете по любов, започват по-щастливо, но това бързо отшумява. Уредените бракове не започват толкова щастливо, но 10 години по-късно те са в пъти по -щастливи, от тези които са се събрали по собствено желание.

Каква е тайната зад дългосрочния успех на уредените бракове?

Двойката трябва да работи постоянно над връзката си. Хората в това положение не разчитат на пеперуди в стомаха или на магията на любовта. На тях им се налага да прекарват повече време в мислене за това как да накарат нещата да потръгнат. Изследванията показват, че очакванията за „приказка“ водят до разочарования.

Чувството, че всичко е прекрасно и магично, означава, че е извън вашия контрол. Щастието на уредените бракове се крие в това, че двойката се опитва да внесе магия, така че полага активни усилия. А как се постига това?

Не се опитвайте да оправите лошите неща! Увеличете добрите!

Погледнете към вашия партньор, такъв какъвто е. Проучванията показват, че ако се опитвате да го промените, няма да запазите взаимоотношенията си.

Джон Готман – изследовател и автор на „Седемте принципа за успех на брака“, казва, че 69% от проблемите на двойките са постоянни. Тези проблеми не изчезват и много от двойките спорят за тях година след година. Така, че ако не можете да промените партньора си или той вас, как да намалите негативните неща във връзката си? Ами каквото и да направите не можете. А не се и налага.

В най-добрите връзки, партньорите се стремят към повишаване на положителните неща, които да крепят любовта.

А как да го направим?

Забравете романтиката. Помислете върху вълнуващите преживявания!

Мислите, че ходенето по срещи с любимия ще запази любовта жива? Помислете пак.

Изследователи направили 10 седмично проучване, върху двойки които се занимавали с приятни дейности и такива, които се занимават с вълнуващи неща. Предполагам можете да се досетите, че приятните дейности не са достатъчни.

Защо вълнуващите занимания имат такъв добър ефект върху връзката на двама души? Защо ние сами не можем да осъзнаем от къде идват емоциите ни. Вълнението ще ни сближава с човека, с който сме го преживяли, независимо, че той не е източникът.

Изследователката Соня Любомирску споделя, че вълнението връща пеперудите в стомаха. Така, че забравете за скучните неща! Отидете заедно на танци или скочете с бънджи. Направете нещо, което да внесе адреналин в скучната ви връзка.

Нека обобщим

Поддържането на любовта жива може да е доста трудно, затова трябва постоянно да работите върху връзката си. Увеличавайте положителното. Най-добрият вариант за това е като внесете емоция.

Какво трябва да направите, за да стане това от план действие? Представете си, че сте на първата си среща. Проучванията показват, че ако се преструвате, че е първата ви среща, ще я направите по-вълнуваща и за себе си и за партньора си.

Защо това е така? На първата среща всеки се опитва да се представи в най-добрата си светлина, за да впечатли човека срещу себе си. Това е и времето, в които всички са най-обнадеждени, че започва един хубав период от живота им. Именно тези чувства ще помогнат да се откъснете от рутината.

Любовта е онова чувство, което ни движи, лудостта, която ни кара сме различни. Някои учени смятат, че е вид психично заболяване.

Но дори и да е вярно, със сигурност любовта е едно от най-красивите и истински неща в живота на всички. И вместо да се оплакваме, че връзката ни е станала скучна, може да направим нещо.. различно. Понякога едно леко побутване е достатъчно.

[the_ad id=“1040″]

Източник: https://jenite.bg/

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия