Как да излекувате разбито сърце?

В някакъв период от живота ни, почти всеки един от нас ще страда от разбито сърце. Пациентката ми Кати планира сватбата си още в гимназията. Тя щеше да срещнете бъдещия си съпруг, когато е на 27, ще се сгоди година по-късно и ще се ожени на следващата година. Но когато Кати стана на 27 не си намери съпруг, а бучка в гърдата. Мина през месеци на химиотерапия и болезнени операции и тъкмо, когато беше готова да се завърне в света на срещите, откри бучка в другата си гърда и трябваше да започне отначало. Въпреки това тя се възстанови и нямаше търпение да възобнови търсенето на съпруг, веднага след като веждите й пораснат.
Скоро след това тя срещна Рич и се влюби. Връзката им беше всичко, за което тя се надяваше. Шест месеца по-късно, след прекрасен уикенд в Англия, Рич направи резервация за техния любим ресторант. Кати знаеше, че той ще й предложи и едва се сдържаше от вълнение. Но тази вечер той не й направи предложение, а скъса с нея. Въпреки, че Кати не му беше безразлична, Рич просто не беше влюбен в нея. Кати беше съсипана. Сърцето й беше разбито и сега тя трябваше да лекува друга болка.
Пет месеца след раздялата, тя все още не можеше да спре да мисли за Рич. Сърцето й все още беше много разбито. Въпросът е: Защо? Защо тази невероятно силна и решителна жена, не бе способна да управлява емоционалните си ресурси, които й помогнаха да премине през 4 години лечение на рак? Защо толкова много от нас се препъват, когато се опитват да лекуват разбитото си сърце? Защо същите механизми, които ни помагат да се справим с най-различни  препятствия в живота, ни предават, когато сърцето ни е разбито?
За повече от 20 години частна практика съм виждал хора на различна възраст и с различен произход да се сблъскват с най-различни видове разбито сърце и научих това: когато сърцето ви е разбито, същите инстинкти, на които обикновено се осланяте, често ви водят в грешна посока. Просто не можете да вярвате на това, което умът ви казва.
Например, знам от изследванията на хора с разбити сърца, че разбирането, защо връзката ви е приключила е много важно, за да продължим напред. И често, когато ни бъде дадено просто и честно обяснение като това, което Рич каза на Кати, ние го отхвърляме.
Разбитото сърце ни носи толкова силна емоционална болка, че мозъкът ни ни казва, че причината също трябва да е много голяма. Вътрешния ни глас е толкова силен, че може да накара дори най-разумните от нас да си измислят конспиративни теории, които не съществуват.
Кати си въобрази, че нещо трябва да се е случило по време на романтичния им уикенд с Рич, което го е накарало да прекрати връзката им. Вманиачила се в това да разбере какво е. Прекара безброй часове, като премисля всяка секунда от онези два дни в търсене на доказателства, които не съществуват. Умът на Кати я пратил за зелен хайвер.
Какво обаче я караше да прекара толкова месеци в търсене?
Разбитото сърце е по-коварно, отколкото си мислим. Има причина да продължаваме да задълбочаваме и да задълбочаваме, дори да знаем, че ще се почувстваме по-зле. Изследванията на мозъка показват, че любовната абстиненция активира същите механизми в мозъка ни, които се активират при наркотична, алкохолна или лекарствена зависимост. Кати преживяваше абстиненция. И тъй като тя няма Рич, който е като кокаин, съзнанието й дава метадон – спомените, които е имала с него.


Пристрастените знаят, че са пристрастени. Те знаят кога са дрогирани, но хората с разбито сърце не знаят. Сега вие знаете. И ако сърцето ви е разбито, не можете да го игнорирате. Трябва да знаете, че колкото и силно да е желанието ви, всяко ровене в спомените и всяко изпратено съобщение и всяка секунда, която прекарате да дебнете бившия си в социалните мрежи, вие подхранвате вашата зависимост. Задълбочавате емоционална болка и усложнявате възстановяването си. Лекуването на разбито сърце не е лесно. То е битка и вашата мотивация е най-силното ви оръжие. Никое обяснение, защо сте се разделили няма да ви задоволи. Никое обяснение няма да премахне болката. Така, че не го чакайте и не го търсете. Просто приемете това, което ви е дадено или си измислете и тогава оставете всичко настрана, защото за да се успокоите, трябва да спрете да търсите обяснения. Но имате нужда и от още нещо: желанието да спрете да мислите за това, да приемете, че всичко е свършило. В противен случай, мозъкът ви ще се храни с надеждата и ще ви дърпа назад. А тя може да е много деструктивна при разбито сърце. То е манипулатор. Лекотата, с която кара ума ни да прави противоположното, на това което трябва, за да оздравеем, е невероятна. Една от най-честите склонности, които имаме, когато сме с разбито сърце е да идеализираме хората, които са ни наранили. Прекарваме часове, спомняйки си усмивката им, колко добре ни караха да се чувстваме, онзи път, когато се катерихме в планината и правихме любов под звездите. И всичко това прави загубата ни по-болезнена. Знаем това. И въпреки това позволяваме на мозъка ни да потъва в спомени пак и пак. Разбитото сърце кара мислите ни да изскачат в ума ни. И за да спрете да ги идеализирате трябва да намерите баланса, като помните не само как са се усмихвали, но и как са се мръщили, колко зле са ви карали да се чувствате, фактът, че след като правихте любов се загубихте в планината, скарахте се жестоко и два дни не си говорихте. Казвам на пациентите си да направят изчерпателен списък, с нещата които са ви дразнили в този човек, с лошите им чети и вредни навици и да го запазят в телефона си. И след като вече имате списък, трябва да го използвате. Когато чуя дори отсянка на идеализиране или лек намек на носталгия по време на сеанс, казвам : Извади си телефона, моля!
Мозъкът ви ще се опита да ви каже, че те са били перфектни. Но нито те, нито връзката ви са били. И ако искате да се излекувате, ще трябва да си напомняте това често. Никой от нас няма имунитет срещу разбито сърце. Пациентът ми Мигел беше 56 годишен старши мениджър в софтуерна компания. Пет години след смъртта на жена му, той най-накрая се почувства готов да излиза на срещи отново.

Скоро срещна Шарън и последва бурен романс. След един месец се запознаха взаимно с порасналите си деца, а след два заживяха заедно. Когато хората на средна възраст излизат, те не си губят времето. Това е все едно „Наистина любов“ се среща с „Бързи и яростни“. Мигел беше по-щастлив, отколкото предните няколко години. Но нощта преди първата им годишнина, Шарън го напусна. Тя реши да замине за Западното крайбрежие, за да е по-близо до децата си и не искаше да има връзка от разстояние. Мигел беше шокиран и напълно опустошен. Не беше работоспособен в продължение на много месеци  и в резултат почти загуби работата си. Друга последица от разбитото сърце са чувството на самота и болка, които значително намаляват умствената ни работоспособност, особено при по-сложни задачи, които включват логика и разсъждения. Разбитото сърце временно намалява IQ-то ни. Но не само дълбоката мъка на Мигел притесни работодателите му, а че продължи твърде дълго. Мигел също беше объркан от този факт и всъщност доста засрамен. „Какво не е наред с мен?“ – попита ме той по време на един сеанс. „Кой възрастен страда почти година за едногодишна връзка?“. Всъщност много хора. Разбитото сърце носи типичните белези на традиционната загуба и мъка: безсъние, натрапчиви мисли, дисфункция на имунната система. 40% от хората страдат от клинична депресия. Разбитото сърце  е сложна психологична травма. Тя ни влияе по много начини. Например Шарън е много общителна и много активна. Всяка седмица организираше вечеря у тях. Тя и Мигел ходиха на къмпинг с други двойки. Въпреки, че не беше религиозен, ходеше всяка неделя с Шарън на църква и беше приет от цялото църковно общество. Мигел не загуби само приятелката си. Той загуби целия си социален живот, подкрепящата общност на църквата, в която Шарън ходи. Той загуби идентичността си. Той разбра, че раздялата е оставила тази голяма празнина в живота му, но това, което не е разбра е, че празнината далеч не е само една. И това е изключително важно, не само защото обяснява защо раздялата е толкова разрушителна, но и защото ни казва как да я преодолеем. За да излекувате разбитото си сърце, трябва да откриете тези празнини в живота си и да ги запълните всичките.
Празнините в идентичността ви: трябва да изградите отново себе си и да разберете защо живеете. Празнините в социалния ви живот, липсата на дейности, дори празните места в стената, където по-рано са висяли снимките. Но нищо от това няма да ви помогне, ако не спрете да правите грешките, които ви дърпат назад: ненужното търсене на причина, идеализирането на бившите, вместо осъзнаването на недостатъците им, натрапчивите мисли и действия, които още им отдават главна роля в следващата глава на вашия живот, където те изобщо не трябва да присъстват. Лекуването на разбито сърце е трудно, но ако не позволявате на съзнанието си да ви подведе и да приемете действия, можете значително да намалите страданието си. Вие няма да сте единствените облагодетелствани от това. Ще отделяте повече време на приятелите си, ще прекарвате повече време със семейството си, да не казвам колко милиона долара за непродуктивност на работното място могат да бъдат спестени. Ако познавате някой с разбито сърце, бъдете състрадателни, защото е доказано, че социалната подкрепа е важна за лечението. И имайте търпение, защото ще им трябва повече време, отколкото си мислите, за да се възстановят. И ако сте наранени, знайте това: трудно е, защото това е битка със собствения ви ум и трябва много да се борите, за да я спечелите. Но имате силни оръжия. Можете да се борите. И да се излекувате!

[the_ad id=“1040″]

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=k0GQSJrpVhM

Facebook
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За автора
Еми Стоянова

Привет!
Казвам се Емилия и по стечение на обстоятелствата съм създател на този сайт и автор на „Както си го направиш – наръчник за първи срещи“. Казвам по стечение на обстоятелствата, защото вече подминах 30 години и съответно имам известен опит във връзките.

Последно от блога
Последвайте ме
Галерия